Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı her yaşta görülebilen, ancak yaygın olarak 50 yaş üstü insanlarda meydana gelen bir hastalıktır. Mideyi yemek borusuna bağlayan üst kısımda bulunan kasların olağan yapısını yitirmesi sonucunda midenin göğüs boşluğuna yer değiştirmesi nedeniyle oluşur.

Mide Fıtığı belirtileri nelerdir?

Mide fıtığı başlangıç evresinde herhangi bir şikayete yol açmazken ileri evrelerde ya da gelişmiş fıtıklarda birçok semptomun açığa çıkmasına neden olabilmektedir. 


Günün herhangi bir zamanında birden meydana gelen mide ekşimesi,

Mide ya da yemek borusunda rahatsızlık ve ağrı,

Çok fazla yemek yenmemesine karşın şişkinlik hissi ve geğirme isteği,

Boğazın arka noktasında acı ya da ekşi tat,

Yemek yerken ya da içecek içerken yutkunma güçlüğü çekme,

Mide bulantısı ve bunun neticesinde kusma olarak semptomları sıralayabiliriz.



Mide Fıtığı Kendiliğinden Geçer mi?

Mide fıtığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Mide fıtığı teşhisi konulan hastalar, vakit kaybetmeden tedavi için gerekli adımları atmalıdır. Bu süreçte doktorun tavsiyelerini dinlemek, atılacak en doğru adım olacaktır.  

 

Mide Fıtığı İlerlerse Ne Olur?

Mide fıtığının ilerlemesi halinde, midede ciddi kanamalar söz konusu olabilir. Ayrıca mide fıtığına bağlı oluşan şiddetli reflü uzun yıllar boyunca tedavi edilmezse maalesef yemek borusu alt ucunda kanser gibi istenmeyen hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle hastalık fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir.

 

Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Şikayetlerin varlığı genellikle tedaviyi belirler. Aslında, tamamen mekanik bir sorun olan mide fıtığının ilaçla tedavisi mümkün değildir ve ameliyatla mutlak tedavisi mümkündür. Hastanemizde Laparoskopik yani karnı açmadan kapalı teknikler ile mide fıtığı onarımı ameliyatları yapılabilmektedir.

 

Yaklaşık bir saat  süren bir ameliyatla mide fıtığından ve mide fıtığına bağlı oluşan reflüden kurtulabilir, hem hayat kalitenizi artırabilir hem de yemek borusu kanseri riskini azaltabilirsiniz.