Rinoplasti (estetik burun ameliyatı) burun şeklinin cerrahi bir girişim ile yeniden biçimlendirilmesidir.
Rinoplasi kimlere yapılır ?
Burunu normal ölçülerden büyük ya da küçük olan, uzun ya da kısa olan, burnu eğri olan, burun sırtı ve ucunda anatomik olarak olması gerekenden farklı yapılar olanlar rinoplasti ameliyatı için adaydırlar. Bu ameliyat ile burnunuzun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, burun ucunuzun veya burun sırtının şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir.
Aynı ameliyat esnasında, gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan deviasyonlar ya da burundan nefes almayı güçleştiren diğer sağlık problemleri de düzeltilebilir.
Estetik Burun ameliyatı için en uygun yaş kaçtır?
Rhinoplasti için en uygun yaş, bayanlar için 15, erkeklerde gelişim biraz geç tamamlandığından 17 yaştır. Doğumsal bir probleme ikincil ciddi burun tıkanıklıkları ve ciddi şekil bozukluklarında bu yaş hastanın mevcut şikayet ve bulgularına bakılarak daha erkene alınabilir.
Rinoplasti ameliyatı nasıl yapılır ?
Rinoplasti, cerrahın seçimine göre, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.
Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon uygulanarak burun ve çevresindeki dokular uyuşturulur.
Genel anestezi ise hastanın tamamen uyutulması anlamına gelmektedir. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular bazı durumlarda burunun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir.
Ameliyat öncesi kanamayı arttırıcı etkisi bulunan aspirin gibi ilaçlar ya da sarımsak gibi besinler ameliyat tarihinden en az 1 hafta önce kesilmelidir.
Ameliyat ne kadar sürer ?
Ameliyat sıklıkla 1-1.5 saat sürer fakat ameliyatın kapsamına ve hastanınn ekstra problemlerine bağlı olarak bu süre değişebilir.
Ameliyat sonrası ağrı duyacak mıyım?
Ameliyat sonrası ağrı olabilmektedir. Ancak uygulamış olduğumuz teknik sonucu herhangi bir ağrı şikayetiniz olmaz.
Ameliyat sonrası hastanede kalacak mıyım?
Ameliyat gününün akşamı yataktan kalkıp yürüyebilecek duruma gelebilirsiniz. Ameliyat sonrası genel anestezi aldığınızdan dolayı 5-6 saat hastanede takip gerekir. Genel durumunuz ile ilgili herhangi bir sorun olmaz ise ameliyatı olduğunuz günün akşamı evinize gidebilirsiniz.
Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir ?
Çoğu burun ameliyatlarında kesiler burun kanatlarının içinden yapılır ve görünmezler.
Ameliyat sona erdiğinde burnu yeni biçiminde tutacak bir alçı atel uygulanır.
Ameliyat sonrası burun deliklerinden sızıntı beklenir ve ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen bir gazlı bez ile bu akıntı kontrol edilir. Sızıntı ilk saatlerde daha belirgin olmak üzere giderek azalacaktır.
Gözkapakları ve çevresinde oluşabilecek morluklar 1 hafta içinde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gün veya daha uzun sürebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin % 80-90 ı ilk ay içerisinde geçer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda düzelir.
Ameliyat sonrası göz bölgesine soğuk tampon uygulanması şişliği azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. İlk gününüzü baş hafif yukarıda olacak şekilde yatakta geçirirsiniz. Ameliyat sonrası yatağınıza geldikten altı saat kadar sonra ağızdan sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz.
Burun tamponlarınız ameliyattan sonraki günün sabahında, alçı kalıp ise 5-7. günde çıkarılır. Ameliyat sonrasında ağır fiziksel aktivitelerden ve buruna darbe alacak sporlardan 8 hafta kadar sakınılması gerekir.